Domov > Teden za življenje 2022 > Prispevki mladih

Prispevki mladih

Ne zavrzi življenja

Življenje je kot darilo, dar, ki mi je bil podarjen od Boga in staršev. Če bi sedaj morala umreti, bi se mi verjetno v trenutku razjasnilo, kaj mi pomeni življenje. Zdi se mi, da včasih svoje življenje premalo cenim. Večkrat ga primerjam z drugimi in mislim, da je vredno življenje le tistega, ki je uspešen. V moji starosti to pomeni uspešno zaključen študij, dobra zaposlitev, da potuješ, da imaš fanta…
Včasih pa vidim, da je v življenju možnih veliko različnih poti in da se mi ni potrebno primerjati z drugimi, saj me to le bremeni in mi preprečuje, da bi svoje življenje živela v polnosti. Da se raje potrudim priti do svojega cilja in tiste, s katerimi se primerjam, sprejmem kot navdih na svoji poti.
Da zavržeš življenje dobesedno pomeni, da narediš splav, samomor ali da izvajaš evtanazijo. Mislim pa, da zavržeš življenje tudi v primeru, ko prekineš odnos z Bogom ali odnos z bližnjimi. Na nek način zavržeš življenje tudi, ko si do drugega grob ali nesramen. In v primeru, ko nisi za nič hvaležen.
Da ne zavržeš življenja pomeni, da si ustvarjalen in dejaven. Bodisi, da si ustvariš družino in svoj dom, bodisi da razviješ svoj hobi in svoje znanje deliš z drugimi. Da ne preprosto posnemaš drugih, ampak greš iz cone udobja in iščeš svojo pot.
Dobro je prav vsako življenje. In moje življenje je dragoceno tudi, ko mi je težko in ko se čutim nevredna. Ko sem v težki situaciji, včasih poskušam pozabiti nase in svoje želje in se usmerim k drugim. Čeprav mi je težko, svojo pozornost namenim drugemu s preprostim vprašanjem: Kako si? Takrat nastane priložnost za srečanje, in drugi lahko z mano podeli svoje veselje in svojo žalost.
Moje težave tako postanejo manjše, saj vidim, da nisem sama. in drugi ni sam. Mislim, da življenja ni za zavreči, čeprav je kdaj težko. Tudi ko sem v temi, tudi takrat lahko posije nekaj svetlobe. Tudi takrat, mi more nekdo pomagati videti smisel.

Jerneja, 22 let

Ne zavrzi življenja, ampak…
Kaj je življenje? Biologi bi nam povedali, da je to pojav, ki se manifestira z življenjskimi znaki. Ampak življenje ni samo to. Je več kot samo skupek lastnosti, ki loči živo od neživega. Življenje je v prvi vrsti dar. Vsako življenje je dar. Dar od Boga.
To je bistvo našega prizadevanja. Naše prizadevanje ni proti ničemer in ni proti nikomur. Naše prizadevanje je »za«. Za življenje, za spoštovanje življenja v družbi. Za ozaveščanje družbe o lepoti tega daru, ki prihaja od Boga.
Bodimo glas tistih, ki ne morejo spregovoriti. Tistih otrok, ki se niso mogli roditi, tistih starostnikov, ki so jih pozabljene prepričali v »lepo smrt« … Pa vendar je včasih težko biti vse to zgoraj našteto. Težko je pričevati za življenje v družbi, ki je mnogokrat sovražno nastrojena proti nam. A ne obupajmo. Kultura smrti, pod pretvezo človekovih pravic sodeč po dogodkih letošnjega leta, vse bolj izgublja zalet. In to nam daje upanje. Daje upanje za drugo kulturo. Za kulturo življenja kot Božjega daru.
Prosimo Njega, ki je prišel »da bi imeli življenje in ga imeli v obilju«, da bi vedno s svojo močjo podpiral naše prizadevanje za vsako življenje. Da bi ne zavrnili življenja, ampak ga sprejeli kot Njegov dar.

Martin, 15 let

Share This