Domov > Teden za življenje 2002 > Razmišljanje ob plakatu

Razmišljanje ob plakatu

Gibanje za življenje plakat 2002
Plakat

Beseda in misel tokratnega Tedna za življenje, “TUDI TVOJE ŽIVLJENJE JE ROMANJE SKOZI NJEGOVO SRCE”, nas skupaj z dopolnjujočo likovno podobo vabi k tehtnemu razmišljanju.

Povečan del slike barvnega okna (zelenomodri listi in njihovo slikovno ozadje) se nahaja na vsej dolžini in višini plakata. S takšno likovno zasnovo detajl izbrane slike obdaja osrednji lik plakata, v katerem pa je isto barvno okno predstavljeno v celoti.

Povečan, vodoravni del podobe s ploskvami in črtami rastlinskih listov spominja tudi na dolgo pokrajino. Učinkuje in zdi se, da je pokrajina širna ter potovanje preko nje enolično in samotno.

Zato celotno podobo plakata razgiba notranja, osrednja in celovita slika barvnega okna. V vsakem trenutku smo res le na delčku poti, vendar je še tako kratek čas del celega življenja. Kaj vse nas na to spominja! Zato ne potujemo le naprej, temveč vstopamo tudi vase, kjer se nam življenje milostno razodeva v bolj celostni podobi. Odkriva se nam v vsej lepoti, bogastvu in resničnem smislu korakov, dogodkov, preizkušenj in trpljenja, srečanj na poti…

Komur je dano, more v tem zaslutiti navzočnost Previdnosti in hvaležno priznati dela Božje ljubezni v njegovem življenju. Osebno okuša, da je Odrešenik Jezus Kristus prišel za vse ljudi in da je vsako življenje resnično zajeto v njegovi ljubezni ter tako roma skozi njegovo Srce.

Na romanju skozi pokrajino našega življenja torej nismo sami. Pot pa tudi ni enolična, dolgočasna in nezanimiva. Gospod nam razodeva njeno notranjo in celovito resničnost, ko smo iz trenutka v trenutek bližje cilju in vedno dragoceni v njegovem Srcu.

akad. slikar Lojze Čemažar

 
Share This