Domov > Teden za življenje 2004 > Izjava gibanja

Izjava gibanja

Izjava društva Gibanje za življenje ob okrogli mizi “VZGOJA – TEMELJ RAZVOJA IN KULTURE” v Tednu za življenje 2004

Na povabilo Društva Pobuda za šolo po meri človeka se Društvo Gibanje za življenje pridružuje okrogli mizi, katere naslov je “Vzgoja – temelj razvoja in kulture”. S prispevkom v obliki izjave želimo prav v tem tednu, ki je Teden za življenje, obuditi misel na skupno odgovorno nalogo, ki jo predstavljajo vsestranska prizadevanja in delo za veselo osebnostno rast otrok ter mladostnikov, da bi le-ti ob svojem času našli in mogli uresničiti smisel svojega življenja. Gibalo naših načrtov in dela v tem letu, zlasti pa v teh dneh, je izraženo v sporočilu izbrane besede Napeljem k njej mir kakor reko (Iz 66, 12).

* * *

Vsem pomeni dar miru osebno in skupno dobro. Ni sam po sebi umeven in zgolj dan, zanj se je potrebno nenehno truditi in dajati svoj delež. Vendar omogoča osrečujočo živost bivanja ter primerno ozračje za resnično ljubezen, dobrotno vzgojo, prizadevno učenje in odgovorno ravnanje ter delo. Mir pa je tudi eden izmed temeljnih pogojev za ustvarjalnost.
Izkušnje, dogodki in stanje v družbi potrjujejo resničnost, da sta z mirom povezani, ga soustvarjata, svetloba in odprtost – jasnost v namenih in dobrota v dejanjih.
Tema pa se javlja v najrazličnejših oblikah ozkosti, zaprtosti, sebičnosti, oblastiželjnosti, izkoriščanja, posedovanja, uveljavljanja prikritih zamisli ter načrtov, taktiziranja, nasilja, laži, uživaštva, samozadostnosti in samovolje. Kolikor bolj se naštete slabosti pojavljajo na zlasti vitalnih področjih družbenega življenja, kot so gospodarstvo, kultura, šolstvo, zdravstvo … in seveda tudi v naših družinah ter v osebnem življenju, toliko bolj netijo nemir in povzročajo medsebojna nezaupanja.
Iz trenutka v trenutek smo pred izbiro miru in nemiru, resnice in laži, luči in teme. Ob eni ali drugi izbiri, kogarkoli, se temu posledično iz dneva v dan odvija naše življenje.
Kljub zavzetosti mnogih, ki delajo na področju šolstva, da bi mlademu rodu ne le posredovali znanje, temveč da bi jih tudi vsestransko vzgajali, se žal srečujemo z dejstvi in sadovi liberalističnega razumevanja – toleriranja zgoraj naštetih slabosti. Tudi zato se žal iz mnogih mladih src umikata upanje v prihodnost in misel ter volja za urejeno zakonsko ter družinsko življenje.
Sad skupnega dobrega dela je mir. Kjer je več miru, je več veselja in življenja. Od tam pa, kjer se naseljuje nemir, odhajata radost in življenje. V stanju miru pa se resnično rodi in raste sad, ki ostane. Stojmo ob strani otrokom ter mladostnikom kljub razmeram in stiskam s časom; kljub nasprotovanjem in nesprejemanjem ter kljub življenju nenaklonjenemu ozračju. Ob nas bodo zmogli osmisliti svoj vsakdan in tako v celoti tudi svoje življenje.
Zato se starši, vzgojitelji, učitelji in odgovorni na področju šolstva, ki želimo razumeti znamenja časa, veselimo skupne naloge, v katero smo poklicani!

V imenu Društva GIBANJE ZA ŽIVLJENJE:
Lojze Čemažar, akad. slikar, podpredsednik

Share This