Domov > Teden za življenje 2021 > Duhovna misel za nedeljo 10. oktobra, ob zaključku Tedna za življenje

Duhovna misel za nedeljo 10. oktobra, ob zaključku Tedna za življenje

Letošnji Teden za življenje nosi naslov »Z veseljem do življenja skrbimo drug za drugega«. Vsebinsko se navezuje na Leto družine, ki temelji na apostolski spodbudi papeža Frančiška Radost ljubezni. Želeli smo izpostaviti skrb drug za drugega, o kateri govori papeževo besedilo v točkah 321-324, »da bi oblikovali svet, v katerem se nihče ne čuti samega« (321). Obenem smo želeli izpostaviti veselje do življenja kot tisto temeljno notranjo držo, iz katere skrb za drugega izhaja.

Kako priti do veselja do življenja?

Evangeljski odlomek te nedelje (Mr 10, 17-30) nam govori o srečanju bogatega mladeniča z Jezusom.

Mladenič je želel priti do večnega življenja. Bil je zavzet iskalec: pritekel je k Jezusu in padel pred njim na kolena ter ga vprašal: »Kaj naj storim, da bom deležen večnega življenja?«

Jezus ga je najprej spomnil na Božje zapovedi, nato pa se je zazrl vanj in ga vzljubil.

Povabil ga je na pot za seboj: »Pojdi, prodaj, kar imaš, in daj ubogim …; nato pridi in hodi za menoj!«

Srečanje z Gospodom kaže človeku novo pot. To je pot notranje svobode od vsega, da bi lahko sledil Gospodu. Na tej poti Jezus učencem (na drugem mestu) obljublja notranje veselje: »da bo moje veselje v vas in da bo vaše veselje popolno« (Jn 15,11).  

Jezusov pogled ljubezni je tisti, ki prebuja notranje veselje. Veselje, ker me je Bog sam tako vzljubil. On sam prvi zame daruje vse. On sam zame daruje svoje življenje vse do smrti na križu.

Mladenič se ni mogel v globini srca odpreti temu Jezusovemu pogledu neizmerne ljubezni. Ustavila ga je navezanost na bogastvo, na njegovo veliko premoženje. Zato ni mogel doživeti veselja, ki ga v svobodnem srcu prebuja Božja ljubezen. Namesto tega je žalosten odšel.

Prosimo danes Gospoda drug za drugega, da bi se vsi odprli njegovemu pogledu ljubezni in živim vodam, ki tečejo iz njegovega Srca. Tako bo več življenja v nas in med nami. Tudi več skrbi drug za drugega.

s. Mirjam Cvelbar

Objavljeno tudi v reviji Magnificat 10/2021

Share This